Пране на мека мебел – подробности

Каква мека мебел почистваме и как?

Клийнито извършва машинно почистване на дивани, фотьойли, столове, табуретки, матраци и други меки мебели от текстил или кожа. Услугите извършваме на място при клиента с мобилни, екстракторни машини за изпиране и подсушаване на тапицерии. Екстракцията е предпочитан метод за почистване на силно замърсени текстилни повърхности, както и за отстраняване на дълбоко проникнала в материята мръсотия. Прането на мека мебел с екстрактор и подходящ препарат за машинно почистване на материи от текстил е гарантиран и добре познат механизъм, за изпиране на дамаски и облицовки. Това позволява използването на меката мебел още същия ден, 4 до 8 часа след почистването.

Какво е екстрактор и как пере меката мебел?

Спрей-екстрактора е перяща прахосмукачка оборудвана с един контейнер за чиста вода, в който се добавя препарат за пране и един контейнер за мръсна вода, тази която ще изсмукваме по време на прането. Машината е снабдена с накрайник за пране на мебели на, който са разположени дюзи за впръскване на препарат под налягане, обикновено между 2 и 15 бара. Непосредствено след дюзите за впръскване е прикрепена фуния за изсмукване на отложената от препарата мръсотия, която почти винаги е прозрачна. При обработването на материята през фунията може да се види дали влиза чиста или мръсна пяна, това ни позволява да разберем кога желаното място, което третираме е изпрано.

Как протича процеса при почистване на мека мебел?

При почистване на мека мебел от текстил извършваме следните важни стъпки:
• Обезпрашаваме дамаската, чрез прахосмукиране
• Нанасяме препарат за пране на текстилни повърхности според степента на замърсеност
• Обработваме трудно достъпните места за машината, чрез ръчно третиране
• Изсмукваме и неколкократно изплакваме дамаската с помощта на екстрактор
• Подсушаваме материята с мощна вакуум машина, след което ароматизираме повърхността
При почистване на кожена мека мебел, процеса и действията могат да бъдат различни!

Какви видове дамаски можем да изперем?

Клийнито ООД, поддържа богата гама от препарати за професионално почистване на текстилни повърхности. Ако Вашият диван, фотьойл или лежанка са направени от някоя от изброените материи по-долу, то може да разчитате на нашата професионална намеса за безупречно изпрана мека мебел.

Характеристики и вид на най-често срещаните дамаски

prane na damaska ot pamuk Cleanito

Памук

Естествена тъкан с меки влакна, издръжлива на късане и лесна за поддръжка. Недостатък при памука са бръчките, които се образуват при интензивно ползване, материята е лесно запалима и избледнява сравнително бързо.

prane na valna Cleanito

Вълна

Вълната се изработва от овча козина, мека и топла предполага използване при по-студен климат. В повечето случаи избледнява лесно, трудна е за поддръжка и е като магнит за мулците. Характерна е при изработката на меки настилки.

prane na naylonova damaska Cleanito

Найлон

Найлона се изработва от синтетични влакна, устойчив е на петна, със здрава структура и лесен за поддръжка. Недостатъци при найлона са неприятния мириз, избледняването при досег от слънчеви лъчи и абсорбацията на водата.

АкрилАкрилът, като материя се усеща като мека вълна, това е синтетична дамаска но често лесна за пране и поддръжка. Недостатък е лесното попиване на пот дълбоко в материята.

КопринаКоприната е естествено протеиново влакно, влиза в употреба при изработката на луксозна мека мебел, придава незабравим конфорт, но е трудна за поддръжка и почистване.

ПолиестерСинтетичните влакна на полиестера често се използват при изработването на материи за мека мебел, като предварително са вплетени в други тъкани. Почистването му е лесно, но недостатъци са задържането на телесни миризми, пот и наличието на статичното електричество.

МикрофибърВлакната в материята микрофибър са синтетични, въпреки всичко това е материал, който лесно се може да се бъде изпран. Това е дамаската, която привлича и задържа най много прах, освен това е много нетрайна.

ВинилВинила е синтетично влакно, което може да има визията на кожа, лесен е за почистване, но не е особено издръжлив.

КожаМатериала за кожената мека мебел се добива от кожата на едрия добитък, често от крави. Кожата е лесна за поддръжка относно почистването, издръжлива и стилна, но скъпа.

* Цените за почистване на кожена мека мебел могат да бъдат по-високи от цените за пране на мека мебел с текстилна тапицерия (подробности може да видите в секция „Цени“ подсекции „измиване на мека мебел“ и „изпиране на мека мебел„).

Пишете Ни

СЕГА